رونمایی از سرویس استعلام مدارک تحصیلی برای کسب و کارها
سرویس استعلام مدارک تحصیلی بر بستر سیتاد (اپراتور اول گذرگاه عمومی خدمات دولت) همزمان با سومین روز از برپایی بیست و هفتمین نمایشگاه الکامپ، با حضور مدیران ارشد سازمان فناوری اطلاعات ایران، سازمان امور دانشجویان، شرکت سیتاد و جمعی از فعالان صنعت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور رونمایی از سرویس استعلام مدارک تحصیلی برای کسب و کارها رونمایی شد.
به گزارش روابط عمومی سازمان امور دانشجویان به نقل از سایت اقتصاد آنلاین، در آیین رونمایی از سرویس استعلام مدرک تحصیلی، دکتر صالحی مدیر کل دفتر فناوری اطلاعات؛ امنیت و هوشمندسازی سازمان امور دانشجویان وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری بیان کرد پایگاه اطلاعات و مدارک تحصیلی، یکی از ۲۷ پایگاه دادهای است که طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی در شهریورماه سال ۱۴۰۱می بایست راهاندازی میشد.
جهت انجام این مهم در ۲ سال گذشته اقداماتی نظیر اتصال به دانشگاهها و استخراج اطلاعات مورد نیازاز قبیل وضعیت دانشجویی، تاییدیه تحصیلی، گواهی موقت و دانشنامه صورت پذیرفت و در نهایت با همکاری شرکت سیتاد (اپراتور اول گذرگاه عمومی خدمات دولت) موفق به راه اندازی و ارائه این سرویس بر بستر PGSB شدیم. هم اکنون این سرویس از طریق شرکت سیتاد قابل ارائه به متقضیان آن خواهد بود.
صالحی ادامه داد: یکی از نکاتی که باید بدان توجه کرد این است که این پایگاهها باید استنادپذیر باشند که برای این مهم، سازمان امور دانشجویان از یک شناسه یکتا به نام کد صحت استفاده میکند. سازوکار نیز به این شکل است که پس ازاعتبارسنجی مدرک تحصیلی، کد صحت تخصیص به آن داده میشود.
این سرویس چه کمکی به کشور میکند؟
دکتر صالحی در خصوص مزایای این سرویس نیز پاسخ داد: امروزه نیروهای انسانی شرکتها جز سرمایهها و داراییهای ارزشمند آن شرکت محسوب میشوند و گزینش درست آنها ارزش شرکتها را افزایش میدهد و در هنگام نیاز به جذب سرمایه انسانی، میتوان از این پایگاه استفاده نمود. صحتسنجی مدارک تحصیلی کارکنان که از اهمیت بالایی برخوردار است، توسط این سرویس میتواند در اختیار شرکتها و کسب و کارها قرار گیرد. سازمان امور دانشجویی مسئول تولید، نگهداری، پردازش دادهها، حفظ امنیت و اشتراکگذاری آن میباشد. از سوی دیگر سیتاد نیز به عنوان بازوی اجرایی لایه سرویس، آن را در اختیار داشته و در اختیار متقاضیان قرار میدهد.
اکو سیستم برای ساخت «دولت الکترونیک»، سیتاد، پیشران این طرح دکتر محمد خوانساری معاون وزیر و رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران در بخش دیگری از این رونمایی گفت: دولت با ایجاد یک اکوسیستم، «دولت الکترونیک» را شکل داد. به این معنا که دولت عامل واسطهای با نام «اپراتور گذرگاه عمومی خدمات دولت» با هدف اپراتورهای ارائه خدمات پایه دولت، به کسبوکارها در بخش خصوصی ایجاد نمود.
«سیتاد» بازوی اجرایی دولت الکترونیک!
خوانساری در خصوص اپراتوری سیتاد ادامه داد: در سال گذشته «سیتاد» موفق به توسعهی سرویسهای گذرگاه خدمات عمومی دولت شد؛ به طوری که سرویسهایی نظیر احراز هویت، استعلام مدارک تحصیلی، سرویسهای ثبتی و سرویسهای قوه قضایه، بر بستر PGSB ارائه شد. البته این شروع راه است و توانایی گسترش و ارائه سرویسهای دیگر نیز وجود دارد. ایشان در ادامه زنجیره ارتباطات این حوزه را به تصویر کشید و گفت: PGSB درگاه ارتباطات وخدمات مرکز ملی تبادل اطلاعات کشور در سازمان فناوری اطلاعات است. این سازمان دستگاههای مختلف را به هم متصل و امکان اتصال آنها را نیز به بخش خصوصی جهت ارایه و دریافت خدمات میسر میسازد که رابط ایجاد این شبکه و اتصال، همین اپراتورها هستند.
علیرضا بوشهری مدیر کل توسعه دولت الکترونیک گفت: از سال ۱۳۹۴ مرکز ملی تبادل اطلاعات با هدف تبادل خدمات دستگاههای دولتی ایجاد شد که بعد از گذشت ۴ سال، گذرگاه خدمات دولت برای ارائه خدمات به کسبوکارها آغاز به کار کرد. در حال حاضر با توجه به افزایش حجم تراکنشها، ارائه خدمات به بخش خصوصی از طریق دو اپراتور انجام میشود که سیتاد به عنوان یکی از این دو اپراتور انتخاب شده است. هدف سیتاد توسعه دولت الکترونیک و ارائه خدمات به بخش خصوصی است.
وی توضیح داد: مطابق قانون برنامه ششم توسعه، هدف دولت، الکترونیکی کردن خدمات است. این الکترونیکی شدن در راستای دستیابی به سرعت ارائه خدمت، سهولت دسترسی، کاهش هزینهها و ایجاد شفافیت است. این اقدامات با کمک سیتاد به خوبی و با سرعت قابل توجهی در حال گسترش میباشد. به عنوان مثال: استعلامهایی از وزارت علوم، ثبت احوال و حتی نیروی انتظامی تماما به صورت الکترونیکی شده و مراجعه حضوری را به صفر رسانده است. سیتاد به عنوان بازوی اجرایی دولت در ارائه خدمات به بخش خصوصی وارد عمل شده و این بستر را فراهم میکند.
بوشهری در خصوص پایگاه اطلاعات مدارک تحصیلی نیز ابراز خرسندی کرد و گفت: سرویس نامبرده جدای از اینکه تکلیف قانونی بود، سرویس بسیار پر مراجعهای است که مهمترین خدمت آن، از بین بردن مدارک جعلی تقدیمی به شرکتها و کسب و کارها است. حسن دیگر آن، سرعت استعلام است که کار خوب سیتاد را به تصویر میکشد.
در آخر بوشهری نقش مرکز ملی تبادل اطلاعات را چنین بیان کرد: مطابق قانون، تمام تبادل خدمات بین دستگاههای دولتی و کسبوکار باید از مرکز ملی تبادل رد شود. برای اجرای گذرگاه خدمات عمومی دولت، «سامانههای یکپارچه تعاملات الکترونیکی دانا» «سیتاد» به عنوان اولین اپراتور از سازمان فناوری اطلاعات مجوز دریافت کرد. «سیتاد» زیرمجموعه گروه انفورماتیک راهبر ذیل سرمایهگذاری غدیر با سابقهایی دهساله در حوزه خدمات الکترونیک دولت است که به ارائه خدمات مورد نیاز سازمانهای دولتی و کسب و کارهای خصوصی میپردازد.
رشد قابل توجه دولت الکترونیک در دولت شهید رئیسی!
دکتر خوانساری در پایان آماری از پیشرفت «دولت الکترونیک» از ابتدا تا انتهای دولت شهید رئیسی ارائه داد و گفت: تعداد تراکنشها از ۲۸۶ میلیون در ابتدای دولت، به ۹ میلیارد ۲۰۰ میلیون تراکنش رسیده است. یعنی رشد ۳۲ برابری خدمات پایه دولتی به بخش خصوصی. همچنین مجموع سرویسها در گذرگاه PGSP از ۱۳۲ به ۶۸۹ سرویس، دستگاههای سرویس دهنده نیز از ۱۹ به ۶۴ و در آخر تعداد کسبوکارهایی که سرویس و خدمات دریافت میکنند از ۳۰۳ به ۷۵۹ مورد رسیده است. این اعداد و ارقام جز با همت اپراتورها میسر نمیشد که به وضوح نشان دهنده حرکت و جهش کسب و کارها به سمت دیجیتالی شدن خدمات و سرعت و راحتی فرآیندها میباشد.