تخلیه نخبگان باهوش از رشته‌ های علوم پایه در آینده‌ ای نزدیک

با توجه به عدم همخوانی ظرفیت دانشگاه ها با تعداد داوطلبان گروه های آزمایشی، رئیس سازمان امور دانشجویان گفت: اگر دانشگاه ها و وزارت علوم نتوانند در آینده برای دانش آموختگان شغل ایجاد کنند، کوچ دانشجویان از علوم پایه به علوم انسانی و هنر بیشتر می شود و این موضوع باعث می شود که حوزه فتی و مهندسی خالی از نخبگان شود.

به گزارش خبرگزاری آنا، هاشم داداش پور رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، در نشست خبری رونمایی از سامانه یکپارچه سبد جامع بورس‌های دانشجویی که هم اکنون (دوشنبه، ۲ مرداد) در محل سازمان امور دانشجویان در حال برگزاری است، ضمن تسلیت ایام محرم اظهار کرد: ۲۲ ماه از فعالیت ما در سازمان امور دانشجویان می گذرد که تلاش‌های خوبی انجام شده است و اگر نقدی هم باشد سعی در رفع آن جهت ترسیم مسیر بهتر در راستای اهداف بالادستی داریم.

داداش پور گفت: تب کنکور در تمام سطح کشور به مرور خوابیده اما شامل همه رشته ها و مقاطع نمی شود. ۱ میلیون و ۴۸۹ هزار داوطلب کنکوری در سال ۱۴۰۱ داشته‌ایم که ۵۸۰ هزار داوطلب از این تعداد متقاضی کنکور تجربی بوده‌اند و عموما این متقاضیان قصد ادامه تحصیل در رشته های پزشکی و زیرشاخه‌های آن دارند.

کاهش دو برابری متقاضیان ریاضی طی دو دهه

وی افزود: ۵۴۰ هزار داوطلب قادر به جذب در حوزه علوم پزشکی نیستند و تعداد متقاضیان تحصیل در ریاضی در سال ۹۰، ۲۸۱ هزار و ۵۸۸ داوطلب بود که در سال ۱۴۰۱ این عدد به ۱۴۵ هزار و ۶۱۵ داوطلب یعنی حدود دو برابر کاهش پیدا کرده است.

داداش پور تاکید کرد: در سال ۹۰ حدود ۲۲ درصد کل داوطلبان کنکور را ریاضی‌ها تشکیل می‌دادند اما در سال ۱۴۰۱ این رقم به ۹.۷ رسید.

وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۰، ۵۵ هزار داوطلبان نفر در کنکور هنر شرکت کردند در حالی که سال ۱۴۰۱ این رقم به ۱۶۱ هزار داوطلب رسیده یعنی با دگرگونی رشته‌ها در کشور مواجه هستیم که تقاضایی برای آن داریم.

۵۰ درصد ظرفیت دانشگاه‌ها به علوم انسانی اختصاص یافته است

داداش‌پور با بیان اینکه حدود ۵۰ درصد ظرفیت دانشگاه‌های کشور مربوط به علوم انسانی است که با آمار افزایشی همراه بوده است، تاکید کرد: سیاست‌های کلان کشور به صورت عملی حرکت به سمت فنی و حرفه‌ای است، اما توجه به کارهای خدماتی و کلینیکی در این زمینه را شاهد هستیم.

وی گفت: عمده دانش آموزان و دانشجویانی که با قصد تحصیل مهاجرت می‌کنند شامل رشته‌های پزشکی هستند و از نظر وزارت علوم و وزارت بهداشت دانشگاه‌هایی که انتخاب می کنند   اعتبار علمی ندارد.

۵۰ هزار داوطلبان رشته‌های خاص معدل بالای ۱۹‌.۷۵ دارند

 رئیس سازمان امور دانشجویان افزود: بیش از ۵۰ هزار داوطلبان از میان ۵۸۰ هزار داوطلب که قصد ادامه تحصیل در رشته های خاص دارند دارای معدل ۱۹.۷۵  هستند و این موضوع باعث انباشت بخش مهمی از  داوطلبان شده که نتوانسته اند پاسخ مهمی برای مطالبات خود پیدا کنند.

دانشگاه فرهنگیان با تامین اشتغال نخبگان را جذب می‌کند

داداش پور تاکید کرد: از ۱۰۰۰ دانش آموزان کنکوری ۳۴۱ داوطلب تحصیل در دانشگاه فرهنگیان دارای رتبه کمتر از ۱۰۰۰ هستند؛ چرا که دانشگاه فرهنگیان با عنوان دانشجومعلم، بخشی از استعدادها را جذب کرده است، اما در تمام حوزه‌ها این اتفاق نیفتاده است و دانشگاه‌هایی مانند یزد و هرمزگان بورس صنعت را برای خود طراحی کرده‌اند و دانشجویان جذب شده به این دانشگاه‌ها دارای رتبه‌های خوب کنکور بوده اند؛ بنابراین اگر بسته سیاستی را جهت حل نیازهای آینده دانشجو طراحی کنیم می‌توانیم به جذب آن‌ها اقدام کنیم.

وی افزود: اگر دانشگاه‌ها و وزارت علوم نتوانند در آینده برای دانش آموختگان شغل ایجاد کنند، کوچ دانشجویان از علوم پایه به علوم انسانی و هنر بیشتر می‌شود و این موضوع باعث می‌شود که حوزه فتی و مهندسی خالی از نخبگان شود.

 داداش پور درباره بورس جامع دانشجویی گفت: بورس‌های دانشجویی در دنیا بسیار متنوع هستند. در این راستا دانشگاه‌ها متناسب با ظرفیت‌های خود، بورسی را در اختیار دانشجویان قرار می‌دهد. یا ظرفیت‌های خود را در اختیار دانشجویان دانشگاه‌های کشورهای دیگر قرار می‌دهند.

وی اضافه کرد: بورس هیئت علمی که توسط سازمان امور دانشجویان به مربیان دانشگاه‌ها داده می‌شود، در قالب فرصت مطالعاتی است.

رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم گفت: این سازمان مسئول کل بورس‌های داخلی و خارجی است.  البته این حوزه مدت زمانی دچار رخوت شد؛ اما اکنون در اقدامات مناسبی در حال رخ دادن است.

وی افزود: سیاست‌های کلان کشور به سمت مسائل علمی و تئوری و فنی است، اما در جامعه شاهد هستیم که افراد تمایل به رشته‌های کلینیکی و خدماتی مانند پرستاری دارند.

داداش‌پور بیان کرد: هم اکنون دانشجویانی که در دانشگاه‌های نه چندان مطرح تحصیل می‌کنند، تمایل به مهاجرت دارند. بنابراین وزارتخانه‌های علوم و بهداشت باید چاره‌اندیشی کنند تا شاهد از دست دادن افراد نباشیم.

وی ادامه داد: هم اکنون متقاضیان از رشته ریاضی به سمت رشته هنر کوچ کرده‌اند. این نشان می‌دهد که افراد با نگاه به فرصت‌های شغلی در آینده، رشته دانشگاه خود را انتخاب می‌کنند.

رئیس سازمان امور دانشجویان تاکید کرد: ما بخشی از جامعه علمی جهانی را به خوبی می‌شناسیم و بخشی از این جامعه برای ما نشاخته است. چون تمایلی از سمت دانشجویان وجود ندارد. این ضعف هم به مسئولان برمی‌گردد چون به درستی با برخی کشورهای مثل آسیای دور ارتباط برقرار نکرده‌اند و با برخی کشورهای مثل کشورهای آفریقا و آمریکا لاتین ارتباط خوبی دارند.

داداش‌پور گفت: سامانه یکپارچه بورس‌های دانشجویی شامل سلامت، علوم پایه، هنر، سال آخر، سرآمدان، علوم انسانی، وطن، مشاغل، بنگاه‌های اقتصادی، کوتاه مدت خارج و داخل کشور و ابرار است.

داداش پور در پایان خاطرنشان کرد: دانشجویان ایرانی که در دانشگاه‌های خارج مشغول به تحصیل هستند، می‌توانند به مدت ۶ ماه در دانشگاه‌های ایران فرصت مطالعاتی داشته باشند. البته به شرط اینکه استاد مشاور یا راهنما از دانشگاه‌های ایران داشته باشند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن