کاهش ۵۰ درصدی شهریه دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد با شرط تعهد
افزایش بدون اعلام شهریه دانشگاه آزاد سبب شد تجمع پذیرفتهشدگان رشتههای پزشکی از ساختمان مرکزی دانشگاه، دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی، مجلس شورای اسلامی و نهاد ریاست جمهوری به شهرستانها برسد و در نهایت دانشگاه آزاد بجای حل مشکل، بر خلاف آئین نامه خود شرط تعهد خدمت را برای کاهش شهریه دانشجویان علوم پزشکی اعمال کند.
به گزارش ایزی تست، بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، به منظور حمایت از پذیرفته شدگان رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین حفظ همکاری با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دستورالعملی به روسای دانشگاههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ شد.
بر اساس این دستورالعمل؛ به منظور تامین نیروی موردنیاز مراکز درمانی تابع در سراسر کشور و در صورت تمایل پذیرفته شدگان، آنان میتوانند از کاهش ۵۰ درصدی کل شهریه استفاده کنند.
دانشجویان میتوانند با سپردن تعهد خدمت در مراکز درمانی دانشگاه آزاد اسلامی، از کاهش ۵۰ درصدی شهریه استفاده کنند.
لازم به ذکر است تعهد دانشجویان در دانشگاه آزاد اسلامی مختص پذیرفته شدگان سال ۱۴۰۳ و کاملاً اختیاری است.
چه شد که دانشگاه آزاد شرط تعهد خدمت برای دانشجویان علوم پزشکی خود گذاشت؟
به گزارش خبرگزاری مهر، عدهای از دانشجویان واحد علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی نسبت به افزایش شهریه در سال تحصیلی جدید اعتراض داشتند و با برگزاری تجمعی محدود در این واحد اعتراض خود را به گوش مسئولان رساندند.
به دنبال تجمع دانشجویان، رئیس واحد علوم پزشکی دانشگاه در جمع معترضین حضور یافت و با چند تن از آنها به نمایندگی سایر دانشجویان جلسه گذاشت.
به گفته دانشجویان شهریه رشتههای علوم پزشکی با شروع ترم جدید با افزایش سه برابری مواجه بوده و آنها خواستار تغییر سیاستهای دانشگاه آزاد و بازنگری در این تصمیم هستند.
به گزارش مهر، افزایش شهریه این واحد دانشگاهی در حالی است که بر اساس قانون سقف افزایش شهریه رشته های علوم پزشکی در دانشگاه آزاد به میزان ۲۵ درصد است.
محمد قربانی گلشن آباد سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری مهر در رابطه با ورودیهای جدید رشته پزشکی دانشگاه آزاد اظهار کرد: تا به امروز بیش از ۷۰ درصد دانشجویان شهریه خود را پرداخت کرده و مراحل ثبتنام نهایی را انجام دادهاند. حدود ۱۵ تا ۱۶ درصد دیگر نیز در حال بارگذاری مدارک خود هستند. تنها ۵ تا ۶ درصد از دانشجویان به شرایط شهریه اعتراض دارند.
وی عنوان کرد: برخی دانشجویان مطرح کردهاند که اگر از میزان شهریه آگاه بودند، شاید دانشگاه محل زندگی خود را انتخاب میکردند. به دانشجویان اطلاعرسانی کاملی صورت گرفته و آنها از این موضوع آگاه بودند.
قربانی همچنین اضافه کرد: بعد از اعلام نتایج توسط سازمان سنجش، دانشجویان میتوانند بر اساس آییننامههای این سازمان، درخواست جابهجایی به دانشگاه دیگر را ارائه کنند.
سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: به محض انتشار کارنامه نهایی از سوی سازمان سنجش، دانشجویان میتوانند درخواست جابهجایی خود را ثبت کنند. برای مثال، دانشجویی که در دانشگاه علوم پزشکی آزاد تهران پذیرفته شده اما در تبریز یا ارومیه هم قبولی دارد، میتواند طبق قوانین به دانشگاه دیگری منتقل شود. بهویژه دانشجویانی که ساکن شهر خود هستند، میتوانند به دانشگاه محل خود منتقل شوند، البته این روند منوط به موافقت دانشگاه مقصد و مبدأ است.
قربانی درباره برنامههای دانشگاه آزاد برای کاهش وابستگی به شهریهها، مطرح کرد: در حال حاضر بیش از ۳۵ درصد از درآمدهای دانشگاه از منابع غیرشهریهای تأمین میشود. این رقم در حال افزایش است و امید میرود که امسال بیش از نیمی از درآمدهای دانشگاه از طریق منابع غیرشهریهای مانند فعالیتهای فناوری و شرکتهای دانشبنیان تأمین شود.
وی افزود: دانشگاه در حوزههای نوآوری و فناوری سرمایهگذاریهای قابل توجهی کرده است و انتظار دارد این بخشها بهسرعت رشد کنند.
سخنگوی دانشگاه آزاد اسلامی همچنین توضیح داد: شهریههای اعلام شده برای دانشجویان پزشکی کمتر از هزینههای واقعی است. در واقع، شهریه پرداختی دانشجویان تنها نیمی از هزینه تمامشده تحصیل آنها را پوشش میدهد. دانشگاه آزاد به دلیل تعهدات اجتماعی خود در حوزه آموزش پزشکی فعالیت میکند. به عنوان مثال، دانشگاه آزاد بیش از یکچهارم آموزش پزشکی در تهران را بر عهده دارد و در تربیت ۴۰ درصد پرستاران کشور نقش ایفا میکند. هزینههای تحصیل دانشجویان از منابع غیرشهریهای تأمین میشود.
قربانی همچنین تاکید کرد: اعداد ارائهشده در خصوص هزینههای تحصیل توسط سازمانهای مختلف مانند وزارت علوم و وزارت بهداشت بالاتر از رقم فعلی است و دانشگاه آزاد در تلاش است تا بخشی از این هزینهها را از طریق منابع درآمدی غیرشهریهای تأمین کند.
به گزارش خبرگزاری فارس، در این مدت دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد با تجمع مقابل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، مجلس و اینک وزارت بهداشت به افزایش ناگهانی شهریه به صورت ۳ برابری اعتراض دارند و با شعارهایی مانند «شهریه عادلانه حق ماست» خواستار پیگیری حق و حقوق خود هستند.
سیدامیر محجوب مدیرکل روابطعمومی دانشگاه آزاد امروز پیرامون اعتراض برخی دانشجویان در صفحه مجازی خود نوشت: «افزایش شهریه دانشگاه آزاد تنها برای حدود ۲۵۰۰ نفر از دانشجویان پذیرش شده در چند رشته مربوط به شاخه پزشکی بوده است در این میان بیش از ۲۰۰۰ نفر ثبتنام خود را نهایی و شهریه را پرداخت کردهاند.»
وی اضافه کرد: «از حدود ۳۰۰ نفر باقیمانده معمولاً هر سال مستقل از شهریه تعدادی ثبتنام خود را نهایی نمیکنند و انصراف میدهند نهایتاً ثبتنام حدود ۱۵۰ نفر از دانشجویان نیمهتمام باقیمانده است که به افزایش مبلغ شهریه در سال تحصیلی جدید اعتراض دارند.»
مدیرکل روابطعمومی دانشگاه آزاد یادآور شد: «افزایش شهریه این رشته نیز منطق خاص خود را دارد باتوجهبه هزینههای رشته پزشکی و مطابق اذعان مسئولان وزارت بهداشت نرخ تمام شده شهریه برای این رشتهها محاسبه شده است با این وجود همه این هزینهها از دانشجو گرفته نمیشود و بخشی از طریق درآمدهای غیر شهریهای تأمین میشود.»
این در حالی است که نازنین عباسی دبیر شورای صنفی دانشگاه آزاد واحد علوم پزشکی مشهد به خبرنگار فارس گفت: از ساعت اولیه صبح تعدادی از پذیرفتهشدگان علوم پزشکی دانشگاه آزاد در مقابل وزارت بهداشت تجمع کردهاند و مسئولین از دانشجویان خواستهاند تا نامهای در این زمینه خطاب به محمدرضا ظفرقندی بنویسند و تحویل معاون آموزشی بدهند تا موضوع بررسی شود.
وی افزود: متأسفانه یکسری از مسئولین وزارت بهداشت فرافکنی میکنند. الان مدیر روابط عمومی دانشگاه آزاد امروز در صفحه مجازی خود نوشته است دانشجویان ثبتنام کردند و شهریه پرداخت کردند. اما این آماری که اعلام کرد احتمالاً آماری است از مجموع رشتههای پزشکی، دندان پزشکی، داروسازی بهاضافه همه رشتههای پیراپزشکی. دانشجویان پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی شهریهشان ۹۰ میلیون شده و اطلاعی هم نداشتند. شهریه مابقی دانشجویان افزایش نرمالی داشته و از قبل اطلاع داشتند. جالب اینجاست که شهریه دانشجویان دانشگاههای پردیس خیلی کمتر از این مبالغ است.
عباسی خاطرنشان کرد: شهریه دانشجویی که سال قبل در پردیس بیرجند قبول شده ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود و امسال هم قرار نیست این میزان شهریه بیش از ۱۵-۱۰ میلیون تومان باشد و نهایت شهریه در پردیس شهرهای بزرگ حدود ۴۰-۳۰ میلیون تومان است.
دانشجوی دیگری نیز گفت: در دانشگاه پردیس برای دانشجویانی که معدل بالایی دارند تخفیف لحاظ میکند اما دانشگاه آزاد چنین شرایطی را برای دانشجویان فراهم نکرده است.
وی عنوان کرد: در دورههای انترنی دانشجویان پردیسهای خودگردان حقوق انترنی دریافت میکنند، اما در دانشگاه آزاد نهتنها شهریه پرداخت نمیشود بلکه شهریهها هم روز به روز افزایش مییابد.
پدر یکی از دانشجویان این دانشگاه گفت: چرا دانشگاه آزاد به فکر خانوادهها نیستند و به یکباره شهریهها را تا این حد افزایش میدهد. مگر یک بازنشسته آموزشوپرورش یا یک کارگر چه میزان درآمد دارد که جوابگوی چنین شهریههای نجومی باشد.
به گزارش فارس، حال باید دید با پیگیریها پیرامون افزایش ۳ برابری شهریه دانشگاه آزاد؛ مسئولین و نمایندگان مجلس شورای اسلامی چه اقدامی در این زمینه خواهند داشت.
کدام نهاد مسئول رسیدگی به افزایش شهریه دانشگاه آزاد است؟
دانشجویان دانشگاه آزاد دیروز در مقابل دفتر ولی فقیه و امام جمعه اصفهان هم تجمع کردند و حرفشان این است که پاسخ مسؤولان دانشگاه آزاد درباره افزایش شهریه قانع کننده نبوده است و تعداد آنها خیلی بیشتر از ۱۵۰ نفر است.
یکی از دانشجویان معترض به افزایش بدون اعلام شهریه دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری فارس، گفت: در تجمعی که مقابل نهاد ریاست جمهوری داشتیم یکی از مسؤولان از پیگیری موضوع توسط دفتر نهاد خبر داده و گفته بود که دانشگاه آزاد باید پاسخگوی مطالبه مردم باشد.
به گفته این دانشجوی دانشگاه آزاد، تحصیل در رشتهای که با جان مردم در ارتباط است نباید پولی باشد، شهریه تحصیل در این رشته به ۲ میلیارد تومان رسیده است یعنی برخی خانوادهها اگر دار و ندارشان را هم بیاورند نمیتوانند شهریه را پرداخت کنند.
حالا پذیرفته شدگان دانشگاه آزاد میخواهند بدانند که کدام نهاد مسؤول رسیدگی به افزایش شهریه دانشگاه آزاد است.
عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با بیان اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی نه در این زمینه مصوبهای داشته و نه اینگونه موضوعات در حیطه وظایف شورا است، گفت: عدهای از دانشجویان به مقابل شورای عالی انقلاب فرهنگی آمدند و معترض بودند، دوستان ما در شورا شنوای صحبت این افراد شدند و برایشان توضیح دادند اما دانشگاه آزاد دارای هیأت امناست و افزایش شهریه اخیر هم در حوزه علوم پزشکی است و قاعدتا وزارت بهداشت باید بر این موضوع نظارت داشته باشد.
حسین سیمایی صراف وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این باره گفت: در مورد مؤسسات غیردولتی، این قبیل تصمیمات بر عهده خودشان است و وزارت علوم تنها نظارت کلی بر دانشگاه غیردولتی دارد که البته موضوع علوم پزشکیها هم به وزارت بهداشت مرتبط میشود اما اعتراضاتی که مربوط به دانشگاه آزاد بود را از باب وظیفه عمومی به آقای طهرانچی رئیس دانشگاه منتقل کردم، توضیحاتی داشتند که باید از خودشان بپرسید.