دانشجوها شب امتحان توهم بیشفعالی نزنند
با توجه به اینکه دانشجویان برای افزایش تمرکز در شب های امتحان گاه راه را به خطا میروند، یک روانشناس با تاکید بر اینکه دانشجوها نباید شب امتحان توهم بیشفعالی بزنند، گفت: در افرادی که دچار بیشفعالی هستند چون دوپامین در بدن آنها کم ترشح میشود با مصرف داروی محرک دوپامین بدنشان تنطیم میشود. ولی در افراد معمولی متاسفانه با استفاده از ماده محرک ترشح دوپامین زیاد شده و آسیب جبران ناپذیری به فرد وارد میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس اکرم زینالپور کارشناس ارشد مشاوره و روانشناس گفت: ورود به دانشگاه در زندگی هر فرد تغییر بزرگی است. ناخودآگاه حس نگرانی وهیجان را تجربه میکند. این سوالات که دانشگاه چگونه جایی است؟ آیا توانایی لازم برای درس خواندن در این محیط را دارد؟ دانشجو را دچار استرس میکند.
افزایش تمرکز با روش غلط
وی در ادامه با تایید اهمالکاری به عنوان مشکل رایج بین دانشجوها، گفت: در اهمالکاری عوامل متعددی دخیل است. استرس، افسردگی، وسواس، کمالگرایی وبینظمی در زمان میتواند از عوامل اهمالکاری باشد. دانشجویان برای کاستن استرس و اضطراب ناشی از اهمالکاری که در طول ترم انجام دادند، در شب امتحان از ماده محرک استفاده میکنند. از جمله داروهای شب امتحان میتوان به شیشه و ریتالین اشاره کرد.
زینالپور افزود: شیشه ماده محرک قوی است. مثل آمفتامینها، اعصاب مرکزی را تحریک میکند. متاسفانه به دانشجو در اولین تجربه مصرف حس سرخوشی کاذب، لذت وتمرکز دست میدهد. ترشح دوپامین با مصرف شیشه بالا میرود. هنگامی که اثر ماده از بین رود شخص دچار بیحالی میشود، دوباره برای بدست آوردن حالت اولیه خود مجبور به مصرف مجدد میشود.
زینالپور افزود: در افرادی که دچار بیشفعالی هستند چون دوپامین در بدن آنها کم ترشح میشود با مصرف داروی محرک دوپامین بدنشان تنطیم میشود. ولی در افراد معمولی متاسفانه با استفاده از ماده محرک ترشح دوپامین زیاد شده و آسیب جبران ناپذیری به فرد وارد میشود.
باید و نبایدهای شب های امتحان
این روانشناس بیان کرد: دانشجویان نسبت به تغذیه خود در شبهای امتحان باید توجه زیادی داشته باشند. برخی به علت ضیق وقت در زمان امتحانات خیلی به تغذیه اهمیت نمیدهند. این امر باعث افت قند خون، کم شدن حافظه و کمبود تمرکز میشود؛ همچنین باید از خوردن غذاهای چرب وسنگین پرهیز کنند.
شب های امتحان قهوه برای دانشجویان ممنوع
وی با تاکید بر اینکه دانشجویان باید از خوردن نوشنیدنیهای محرک در شبهای امتحان خودداری کنند، گفت: در روزهای امتحان دانشجوها بیشتر به کافئین به خصوص قهوه روی میآورند؛ قهوه دارای کافئین بالایی است؛ خالی از لطف نیست که اشاره کنیم قهوه خود اگر به انداره مصرف شود یک نوشیدنی مفید برای بدن است. ولی قهوه ضربان قلب و فشار خون را افزایش میدهد اما در شبهای امتحان که فشار بر روی دانشجوها زیاد است، مصرف قهوه دانشجو را دچار استرس میکند.
این روانشناس بیان کرد: دانشجویان سعی کنند تا حد امکان تحت تاثیر سخنان دوستان و اطرافیان قرار نگیرند و خودسرانه داروهای اعصاب و روان را استفاده نکنند. اگر احساس میکنند که تمرکز و توجه پایینی در شب امتحان دارند؛ حتما با یک متخصص روانپزشک مشورت کنند و در صورت صلاحدید دکتر و تحت نظر دارو استفاده کنند، صرف نداشتن توجه و تمرکز، دلیلی بر بیشفعال بودن فرد نمیتواند باشد. عدهای با سرچ در اینترنت و انجام تست بر خود برچسب بیش فعالی میزنند. تنها، دکتر متخصص با مصاحبه بالینی میتواند تشخیص این موضوع را بدهد.
روش های کاهش استرس شب امتحان
زینالپور در پایان خاطر نشان کرد: دانشجویان برای کنترل استرس ناشی از شب امتحان حتما ورزشهای هوازی را در برنامه روزانه خود بگنجانند. وقت خواب خود را در زمان امتحانات جدی بگیرند؛ بهداشت خواب باعث تمرکز بیشتر میشود.